Sportcomplex ’t Wooldrik in Borne is toe aan vervanging. Straks staat er een goed doordacht sportpark dat ook een maatschappelijk doel vervult.

Het nieuwe sportcomplex wordt zo’n 8000 m² groot en ook het buitenterrein moet uitnodigen om te gaan bewegen. Borne heeft een rijk verenigingsleven met veel sportverenigingen die gebruik maken van het sportcomplex. Van taekwondo tot beachvolleybal, van seniorengym tot handbal. Naast sporten biedt ’t Wooldrik ook een maatschappelijke en preventieve functie. Door in beweging te blijven, blijf je gezonder. Het sportcomplex is voor jong en oud. Ook het sportcafé speelt hierin een belangrijke sociale rol. Na het sporten nog een drankje doen met het team, van tevoren nog even samen een kop koffiedrinken of op het terras kijken naar de beachvolleybal. Het is allemaal mogelijk en dit belang staat voorop in de ontwikkeling van het nieuwe ’t Wooldrik. Daarnaast is elke sporter welkom bij ’t Wooldrik. Niet alleen de leden van verenigingen, maar ook individuele sporters zijn van harte welkom.

Besloten werd om drie sporthallen te bouwen, waarvan één beachhal, los van het bestaande zwembad. Architectenbureau Slangen + Koenis kreeg de opdracht er iets moois van te maken. “Er is intensief contact geweest met gebruikers”, vertelde architect Jakko Koenis over het proces. Het resulteerde in een voorlopig ontwerp waarin zo veel mogelijk meters gebruikt worden voor de primaire functie sport. “Efficiënt en compact.”

De projectgroep werkt inmiddels hard aan het opstellen van het Technisch Ontwerp. Ook in dit proces zullen de gebruikers weer worden betrokken. Het resultaat van het Technisch Ontwerp is een bestek met tekeningen. Dit bestek maakt straks deel uit van de aanbestedingsstukken waarop aannemers een inschrijving mogen doen. Er is een Voorontwerp opgesteld voor de terreininrichting door een landschapsarchitect. Het gaat om het terrein rond het nieuwe sportcentrum en het bestaande zwembad. Het idee van ‘zien sporten doet sporten’ wordt ook buiten uitgedragen. In het ontwerp zijn een centraal entreeplein, beachvelden,  roenvoorzieningen en diverse sport- en recreatiemogelijkheden meegenomen.

Het zwembad komt in de toekomst los te staan van het nieuw te bouwen sportcentrum. Hiervoor zijn een aantal aanpassingen nodig bij de entree. Ook wordt er een personeelsruimte gecreëerd en een nieuw peuterbad geplaatst. De bouwwerkzaamheden hiervoor zijn inmiddels in volle gang. Naar verwachting is de
verbouwing in Q1 volgend jaar gereed. Het nieuwe peuterbad wordt na de zomervakantie in gebruik genomen.

In het kader van de Europese aanbestedingsprocedure was er een selectieprocedure gestart voor de aannemers van het sportcentrum. Met de hulp van een deskundig juridisch inkoopadviesbureau is de selectiefase inmiddels afgerond. Elf bouwkundige aannemers en zeven installateurs hebben zich
gemeld. De selectiecommissie heeft hiervan vijf bouwkundige aannemers en vijf installateurs geselecteerd op basis van kwalitatieve criteria. Deze partijen worden in de tweede fase gevraagd om op basis van het bestek een inschrijving te doen. Planning is om voor kerst 2024 te kunnen gunnen.

De herinrichting van de huidige parkeerplaats bij het zwembad en sportcomplex valt voorlopig nog niet binnen budget en opdracht. Maar de architect heeft wel nagedacht over hoe dit eventueel zou kunnen aansluiten op het voorliggende ontwerp. Volgens hem is het goed mogelijk om de parkeerplaats zodanig vorm te geven dat het later past bij het geheel.

De uiteindelijke planning is dat er na de zomer van 2026 gesport kan gaan worden in het nieuwe sportcentrum.

Impressies: Slangen + Koenis Architecten